Военните хеликоптери да се пригодят и използват за  Спешна помощ,

...
Военните хеликоптери да се пригодят и използват за  Спешна помощ,
Коментари Харесай

Симеон Симеонов: Трябва да се осигурят финансови средства, за да се използват военните хеликоптери в Спешната помощ



Военните хеликоптери да се пригодят и употребяват за  Спешна помощ, както и такива, които могат да се оборудват и употребяват за горски пожари. Това предложи министър председателят Бойко Борисов преди дни. Според някогашния шеф на защитата, в този момент народен представител от Движение за права и свободи Симеон Симеонов концепцията би трябвало да бъде премислена, тъй като няма да евтина.

Всъщност едно от конституционните отговорности на Армията е да оказва помощ при бедствия и повреди и това тя прави главно с хеликоптерите си, изключително при гасенето на летните пожари или при здравна евакуация през зимата или при наводненията. Новото е, че министър председателят даде особено предписание с финансови параметри, които занапред МО, Министерство на вътрешните работи и Министерство на здравеопазването би трябвало да обсъдят. Проблемът идва от наличната техника. От купените преди доста години  „ Кугъри “, летят единствено 3. Военноморските сили останаха единствено с два хеликоптера „ Пантер “, само че те са най-вече бойни машини, а през последните години главно Ми-17 беше употребен за откриването на Гергьовския церемониал и гасенето на пожарите. Симеон Симеонов уточни:

Идеята е доста хубава, само че доста закъсняла. Можеше да се направи преди доста години, да не стоят хеликоптери на стоянките, а да се вложат нужните средства. /…/ Трябва да има ритмична летателна подготовка. Категорично първо би трябвало да се намерения за ресурса и да бъдат обезпечени финансови средства, тъй като последните години като се разплатяха по договорите, съвсем не оставаха пари за инженерна активност и това затрудни подготовката на екипажи.

Трябва да се произнесат авиационните експерти, летци и техници и да кажат какъв запас е нужен, с цел да бъде възобновен и за „ Кугъри “ и за Ми-17 о да се реши кой хеликоптер какво прави, уточни още Симеонов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР